Welding Blog

Főoldal / Blog

Hegesztéstechnikai fogalomtár - Frissítve!!!

Hegesztéstechnikai fogalomtár - Frissítve!!!


 

A biztos tudás felépítéséhez érdemes mindig mindent az alapoktól kezdeni. Összeállítottunk egy fogalomtárat azokból a szavakból és kifejezésekből, amellyel a hegesztéstechnikában találkozhatunk. Célunk, hogy azok számára is érthetővé tegyük, akik nem rendelkeznek szakmai tudással.

 

 

 

Alapanyag:

az összekötendő munkadarabok anyaga

Anti-stick:

Ha az elektróda letapad, a hegesztőgép azonnal lekapcsolja a hegesztőáramot, ezzel megakadályozva a pálca felizzását. Ha megszűnik a letapadás, a hegesztőgép automatikusan visszakapcsolja a hegesztőáramot.

Arc-force:

Az ilyen hegesztőgép automatikusan beállítja az áramerősséget az ív hosszától függően. Ha a hegesztőpálca tapadási helyzetbe kerül, automatikusan megnöveli a hegesztőáramot az ív fenntartásának érdekében.

Argon gáz:

Jele: Ar, a levegőnél nehezebb, nem tartalmaz oxigént, vagyis  nem aktív gáz. Ezt figyelembe kell venni fej feletti hegesztéskor. AWI /* TIG hegesztésnél használatos.

Telwin ATC technológia

A Telwin ATC (Advanced Thermal Control) technológiával egészen vékony lemezek (0,5-0,8 mm) esetében is kiváló minőségű varrat készíthető deformálódás nélkül. Ebben az esetben, gyakorlatilag apró megszakításokkal történik a hegesztés. Ez gátolja meg az anyag deformálódását.

AWI /TIG hegesztés:

TIG = Tungsten Inert Gas. Argon védőgázas, wolfram elektródás hegesztési eljárás. A gázterelőből kiáramló argon gázban a munkadarab és a wolfram elektróda között létrejövő villamos ív megolvasztja a fémet. Előnye: Szép varrat, ami nem igényel utólagos megmunkálást, sok esetben nem szükséges hozaganyag a hegesztéshez. Hátránya: Lassú hegesztés, drága a védőgáz. AC jelzésű AWI gépekkel lehetőség van alumínium hegesztésére is.

AWI / TIG ívgyújtás: HF (High Frequency)

Nagyfeszültségű ívgyújtás: azt jelenti, hogy nem szükséges a wolfram elektródát az anyaghoz érinteni az ív létrehozásához, hanem egy nagyfeszültségű impulzus begyújtja azt.

Bekapcsolási idő:

Egy 20 Celsius fokon értendő (de van ahol 40 Celsiusra írják), százalékban megadott szám, ami egy adott hegesztőáramra vonatkozóan megadja, hogy a készülék egy 10 perces ciklusidőt alapul véve hány százalékáig tud működni, mielőtt a termikus védelem letiltja a hegesztést.

Példa: 60% bekapcsolási idő azt jelenti, hogy egy 10 perces hegesztési ciklus alatt a készülék  a 10 percből 6 percet hegeszt, majd 4 percet üresjáratban hűti a ventilátor.

Beolvadás:

az alapanyag eredeti felülete és a megszilárdult varratalapanyag határvonala közötti legnagyobb távolság a varrat keresztmetszetén mérve.

Bevont elektródás hegesztés lásd MMA / pálcás hegesztés

Cold Welding:

Az anyag megolvasztása (hőbevitel) nélküli hegesztést jelenti. Speciális (kényes kezelést igényel) és drága hegesztési eljárás. Oxigénmentes környezet, oxidréteg mentes fémek szükségesek hozzá, illetve rendkívül magas nyomással kell a fémeket egymáshoz nyomni. De azt se felejtsük el, hogy edzett anyagokon nem lehet alkalmazni.

Nem összekeverendő az eljárás a gyakran ezzel a technikával reklámozott rendkívül rövid hegesztési idővel és magas hegesztőárammal végzett hegesztéshez, ami ugyan látványos megoldás, de szerkezetileg nem hoz létre megfelelően erős varratot. Nem más, mint AWI géppel végzett ívpont hegesztés

Corgon gáz:

Kevert gáz: 82% Argon – 18% CO2. Előnye, hogy nem hűti az ívet, ezáltal villamos energiát spórol, nem szükséges akkora mennyiség belőle mint a tiszta szén-dioxidból. Csökkenti a fröcskölést, ezáltal megszünteti az utómunkálatokat, használata szebb varratot eredményez. CO2 gázt lehet vele helyettesíteni védőgázas hegesztésnél.

DEEP-MIG funkció:

A Deep - MIG funkció megkönnyíti a feltöltést, mivel egyhuzamban végezhető nagy mélységű és pontos hegesztés. Ezzel egyrészt gyorsabban elvégezhető a feltöltő hegesztés, másrészt a hibák és azok javítása is kiküszöbölhetők a segítségével,

Érintéses ívgyújtás:

TIG hegesztéskor alkalmazott eljárás, amikor az elektródát a hegesztendő anyaghoz szükséges érinteni az ívgyújtáshoz. Hátránya: odaragadhat az elektróda a hegesztendő anyaghoz, ami deformálja az elektródát és problémát okozhat az ív irányításában. Létezik olyan készülék, ami alacsony árammal indítja az hegesztést, ezáltal kiküszöböli a leragadást. (Az összes Telwin hegesztőgép tudja ezt a funkciót, amit át lehet kapcsolni TIG módba).

Fogyóelektródás hegesztés lásd MIG/MAG védőgázas hegesztés

Gyök:

a gyökhézagba elsőként kerülő hegesztési réteg többrétegű varratok esetén

Hegesztőanyag:

A hegesztés folyamán adagolt vagy előre elhelyezett anyagok, amelyek a varrat tömegének és tulajdonságainak biztosításához szükségesek. 

Hegesztő inverter (IGBT= Insulated Gate Bipolar Transistor)

Drágábbak, mint a hagyományos hegesztő . DE! Szinte minden fajta elektródaleolvasztásra alkalmas. (rutilos, bázikus, cellulóz, rozsdamentes acél, ötvözött acél stb.) Könnyen hordozható, kis méretének és tömegének köszönhetően. Stabil hegesztőáram. Kisebb teljesítményfelvétel azonos hegesztőárammal. Könnyű ívgyújtás, stabil ív a beépített hegesztést könnyítő elektronikának köszönhetően. A munkafolyamathoz és az anyaghoz illeszkedően fokozatmentes áramerősség-állítási lehetőség.

Hegesztő transzformátor:

Egy olyan transzformátor, ami olyan jelleggörbével rendelkezik, ami alkalmassá teszi a hegesztésre. Előnye: Megbízható működés, nem érzékeny porszennyezésre. Hátránya: Nagy súly, nem egyenáramú, erőteljesen terheli a hálózatot, rossz hatásfok.

HF (High Frequency = Nagyfeszültségű) ívgyújtás:

AWI/TIG hegesztésnél alkalmazott eljárás, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a wolfram elektródát az anyaghoz érinteni az ív létrehozásához, hanem egy nagyfeszültségű impulzus begyújtja azt.

Hőhatásövezet:

az alapanyagnak az a meg nem olvadt része, amelyek mikroszerkezetét a hegesztési, forrasztási vagy termikus vágási folyamat hőhatása átalakítja

Hot-start:

Egy, a beállított hegesztőáramtól általában 10%-kal nagyobb indulási hegesztőáram beállítást jelent, ami segíti az ív begyújtását. Azoknál a hegesztőgépeknél, ahol ez a funkció egy potméterrel átállítható, ott akár 60%-os áramlöket is beállítható.

Hozaganyag:

olyan hegesztőanyag, amelynek ötvözői közel azonosak a hegesztendő alapanyagéval, és megolvadva hozzájárul a varrat létesítéséhez. Az eljárástól függően hegesztőhuzal, hegesztőpálca és elektróda lehet. 

IGBT (insulated-gate bipolar transistor):

Nagyteljesítményű nagyon gyors kapcsolásokat végző tranzisztor.

Inverter technológia:

A hálózati feszültséget egyenirányítják, majd nagy teljesítményű tranzisztorokkal 30-100kHz-es frekvenciával kapcsolgatják a feszültséget a transzformátorra, majd ismét egyenirányítják, hogy a hegesztésre alkalmas legyen.

Előnye: Kis súly, gazdaságos áramfogyasztás, bekapcsoláskor nem terheli a hálózatot, elektronika segíti az ívgyújtást és annak fenntartását, ami megkönnyíti a hegesztés folyamatát.

Hátránya: Mivel több 100 alkatrészt tartalmaz, így a meghibásodás esélye valamivel nagyobb a tradícionális hegesztő transzformátorokhoz képest. Érzékeny a fémet tartalmazó porszennyezésre, ezért sűrűbb karbantartást igényel.

Ívhegesztés:

A villamos ív magas hőmérsékletének felhasználása két különálló fémszereket összeolvasztására.

LIFT / Koppintós (scratch) gyújtás / Érintéses gyújtás gyújtás:

AWI/TIG hegesztésnél alkalmazott eljárás, amikor az elektródát a hegesztendő anyaghoz szükséges érinteni az ívgyújtáshoz. Lényegében ugyanaz a három. Egyetlen hátránya, hogy indításkor odaragadhat az elektróda a hegesztendő anyaghoz, aminek a következménye, hogy az odaragadást követően az elektródát letörve az elektróda hegyéből kiszakadó anyag miatt deformálja az ívet és problémát okozhat az irányításában. Emiatt sűrűbben kell köszörülni a wolfram elektródát. Létezik olyan készülék, ami alacsony árammal indítja az hegesztést, ezáltal kiküszöböli a leragadást.

MIG/MAG védőgázas hegesztés:

Védőgáz lehet:

Előnye: Gyors, termelékeny, nagyon könnyű megtanulni a hegesztést, vékony lemezek kiválóan hegeszthetők. Hátránya: Költséges a védőgáz és a gép, ezért használata inkább az iparszerű munkáknál jellemző

Sokan “CO hegesztésnek” hívják tévesen. A hozaganyag egy dobra feltekert huzal, amit a hegesztőgép adagol. Mivel a huzal viszonylag vékony, ezért a gépnek folyamatosan adagolnia kell, hogy ne fogyjon el: innen kapta a nevét is: “fogyóelektródás hegesztés”.

MMA / pálcás hegesztés:

A legelterjedtebb hegesztési módszer. Az elektródát gyárilag bevonják egy olyan anyaggal, ami hegesztés közben védőgázt hoz létre, ami nem engedi oxigénhez jutni az ívet. Emiatt hívják bevont elektródás hegesztési módnak is.

Előnye: Olcsó, mobilis, nem igényel sok tartozékot, egyszerű a kezelése ezért ez a legelterjedtebb hegesztési eljárás, ha otthoni vagy ház körüli munkáról van szó. Hátránya: Vékony lemezeknél nem alkalmazható hatékonyan, a salak miatt zárványok alakulhatnak ki a varratban.

Ömledék / hegfürdő: 

az ömlesztőhegesztéskor kialakuló folyadékfázis, amelyek megszilárdulásával keletkezik a varrat, illetve a varratfém.

Összeolvadási határ:

az ömledékzóna és a hőhatásövezet közötti határ.

Plazmavágás:

Alkalmazható minden elektromosan vezető anyag esetében. A vágás úgy jön létre, hogy a pisztolyban létrejövő koncentrált, magas hőmérsékletű plazmaív (akár 10-20.000 Celsius) a fémet megolvasztja és kifújja. Előnye a lángvágással szemben: Gazdaságosabb, precízebb, gyorsabb vágás. Akár 160mm-es anyag is vágható. A plazmavágó készülék a működéséhez sűrített levegőt vagy gázt igényel.

Ponthegesztés:

A vas viszonylag rossz fajlagos ellenállását felhasználva rendkívül magas áram (4000-13000A) létrehozásával két, vagy több anyag (többnyire lemezek) hegesztése. A hegesztés alapfeltétele, hogy hegesztendő anyagoknak fedniük kell egymást. Nincs szükség semmilyen hozaganyagra a kötés létrehozásához.

Pulse és PulseOnPulse (PoP) funkció:

Az impulzus hegesztési mód (Pulse) különösen alumínium vagy rozsdamentes lemezek esetében garantál gyors és kiváló minőségű, deformálódás mentes hegesztést minden pozícióban. A PoP ennek egy továbbfejlesztett verziója, még tovább csökkentve a hőbevitelt vékony lemezek esetében. Mindkét eljárás sokkal gyorsabb, mint a hagyományos TIG hegesztés, és szebb, salakmentesebb varratot eredményez.

ROOT-MIG funkció:

EZ a funkció megkönnyíti a hézagolást, így gyorsabban összehegeszthetők a nem pontosan illesztett lemezek, illetve könnyebb munkavégzést tesz lehetővé a széleken.

Széndioxid gáz:

Jele: CO2Aktív gáz, tartalmaz oxigént, ami vegyi reakcióba léphet a hegesztendő anyaggal. Védőgázas ívhegesztésnél használják.

Mint védőgáz feladata az ívhegesztés során az oxigén és a nitrogén kiszorítása a hegesztés közvetlen közeléből, valamint befolyásolja a hegfürdő viszkozitását, így hatással van annak nedvesítő képességére.

Szinergikus mód:

Bizonyos MIG/MAG hegesztő készülékeknél elérhető funkció, ami megkönnyíti a beállítást azáltal, hogy a hegesztő inverter automatikusan az optimális beállítást alkalmazza a megadott alap hegesztési paramétereknek megfelelően. Általában egy külön potméterrel minimális huzaltolási korrekciót enged, de minden más beállítást a készülék végez.

Takaróvarrat:

(koronaoldali és gyökoldali) a koronaoldalt fedő utolsó réteg, illetve a gyökoldalra hegesztett utolsó varratsor. 

Üresjárati feszültség:

Üresjárati feszültség áramforrásokra vonatkozó tulajdonság. Az a feszültség, ami terheletlenül van jelen a kapcsain. Az üresjárati feszültség a belső ellenállás miatt nagyobb a névleges (terhelés alatti) feszültségnél. A feszültség jelenlétéhez nem kell áramnak folynia.

Varrat: 

a hegesztett kötésnek  az a része, amely nem tartozik sem az alapanyaghoz, sem azok hőhatásövezetéhez, de a kötés kohézióját biztosítja. 

Varratsor / hegesztési sor ( gyöksor, töltősor, takarósor):

a hőforrás egyszeri elmozgatásakor megolvasztott vagy lerakott, majd megszilárdult anyag, amely lehet egysoros vagy többsoros. A varrat hossztengelyével párhuzamos varratsorok elhelyezkedése a varratsorrend. 

VRD: áramkör védelem

WAVE operációs rendszer:

A WAVE kezelőfelület (Welding Advanced Visual Environment) segítségével teljes mértékben testre szabhatók a hegesztési paraméterek, így a munka hatékonyabb, gyorsabb, és jobb minőségű.

A beállításhoz kiválasztható Easy vagy Expert mód is. Easy módban csak a főbb paramétereket kell megadni, a többi beállítást szinergikusan elvégzi a gép. Expert módban pedig minden paraméter változtatható. A beállítás könnyű és egyértelmű az ikonoknak és piktogramoknak köszönhetően.

Az egyes hegesztési munkák beállításai elmenthetők, ez megkönnyíti a gép pontos beállítását az időszakosan ismétlődő feladatokhoz. Képes az egyes hegesztési munkák részletes adatainak elmentésére is elemzés céljából, illetve az egyes feladatok anyagfelhasználása is nyomon követhető vele.