Welding Blog

Főoldal / Blog

Hegesztőkábelek és amit róluk tudni érdemes

Hegesztőkábelek és amit róluk tudni érdemes


 

 

A hegesztőkábel egy olyan gumiszigeteléssel ellátott hajlékony kábel, amelyet a munkaáram vezetésére alkalmaznak a hegesztőáramkörben. Ez egy több elemi szálból sodrott, több eres, hajlékony rézvezeték, amely körkörösen többszörös szigeteléssel van ellátva. 

 

 

 

A hegesztőkábel tulajdonságai

 

Fontos követelmények a hegesztőkábellal szemben:

Figyelemmel kell lenni a:

A nem megfelelő keresztmetszetű hegesztőkábel folyamatos károsodásnak van kitéve, a szükségesnél kisebb átmérő esetén a kábel túlmelegszik, emiatt pedig csökken a gumiszigetelés élettartama. Emellett megnő a belső ellenállás, amely a hegesztő áramforrás zárlati áramának csökkenését eredményezheti, illetve a beállított hegesztőáram is el fog térni a munkaponttól.

 

A kábel rendeltetéséhez híven a villamosenergiát az ívhez vagy a hegesztőelektródához szállítja.

Az alkalmazott feszültség értékét tekintve általában két feszültségi szint különböztethető meg:

A hegesztő-áramforráshoz érdemes egy önzáró kúpos hegesztőkábel csatlakozó illesztése. (Ezek csavarokkal vagy forrasztással csatlakoztatható. De egyrejobban elterjednek a gyors csatlakozók is, mint a bajonett zárak. Mindig fontos a munkakábel és testkábel megfelelő csatlakozóval történő ellátása.

A hegesztőáramkörbe – vagyis a szekunder körbe – kapcsolt hegesztőkábel

Figyeljünk a hegesztőkábel állapotár!  Optimális élettartamának megőrzése érdekében meg kell óvni a károsodást okozó tényezőktől az üzemi használat során is. Ütődés, éles tárgyak általi vágás, maró folyadékok rákerülése mind-mind idő előtt tönkre tehetik a kábel burkolatát és a rézszálakat is. Ha elkerülhetetlen mechanikai hatásnak van kitéve, akkor olyan külső védelmet kell biztosítani a kábel számára, amely által biztosan nem érheti károsodás.

A csatlakozókkal szemben támasztott biztonsági és műszaki követelmények minden esetben megegyeznek a hegesztőkábelével. A munkakábel mindkét végén megfelelő hegesztőkábel csatlakozó kell, hogy legyen, hogy sem az áramforrás, sem pedig a hegesztőpisztoly felőli részen ne jelentkezzen probléma. A hegesztőfejjel állandó kapcsolatban van a kábel, ezért a nagyobb kitettséggel is számolni kell. Ezzel szemben a hegesztőáram visszavezető kábel oldható csatlakozóval van ellátva, ugyanis a munkadarabokhoz különböző kivitelezés és áramterhelés szükséges.A biztonságos munkavégzéshez továbbá hozzátartozik az eszközök időnkénti kontrollja, hogy időben lehessen cserélni a problémás darabokat.

 

Hegesztőkábel választásához érdemes tudnunk:  

 

A mag belsejében lévő vékony huzalozás száma adja a teljes keresztmetszetet, amelyet az alkalmazott áramerősségnek és a hegesztőgép teljesítményének megfelelően szükséges kiválasztani, mivel az áramerősség növelésével a kisebb keresztmetszetű hegesztőkábel túlmelegedhet, extrém esetben meg is olvadhat.

Merev huzalokkal nehezebb a munkavégzés, illetve a  szállítása és tartóra való feltekerése is problémásabb feladat.

Ezért is hasznos a gumiszigetelés. Mert amellett, hogy megfelelő védelmet biztosít és jól szigetel, hajlékonyabbá teszi a kábelt az egyszerű mozgatáshoz és feltekeréshez. Méret szempontjából törekedni kell a nem túl hosszú hegesztőkábel használatára. 

Webáruházunkban fellelhető hegesztő munkakábelek kiváló minőségű sodrott rézkábelek, amelyek kézi- és automata gépekkel való hegesztéshez is remekül használhatóak.

Kínálatunkban 16 mm2, 25 mm2, 35 mm2, 50 mm2 és 70 mm2 átmérőjű hegesztőkábelek érhetőek el.

Extrudált gumikeverékből álló külső borításuk miatt nem csak megfelelő hajlékonysággal, hanem magas ellenállósággal birnak  a fénnyel, hővel, illetve fizikai és kémiai külső behatásokkal szemben is. Az webáruházunkban feltüntetett ár minden esetben egy méter kábelre vonatkozik, amelyet igény szerint vágunk méretre. Itt vásárolhatja meg: HEGESZTŐKÁBELEK