Welding Blog

Főoldal / Blog

Miért érdemes az automata hegesztőpajzsra beruházni?

Miért érdemes az automata hegesztőpajzsra beruházni?


 

 

Nem lehet elégszer elmondani, és felhivni a figyelmet, a munkafolyamatok során a balesetvédelem fontosságára.

 

Hiszen a munkabalesetek igen nagy százalékban megelőzhetőek. A munkálatok során alapfelszerelésnek számítanak a kötények, kesztyűk és a hegesztőpajzsok, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak a többezer fokos hőmérséklettel szemben.

 

 

 

Biztosan többen tapasztalták már, hogy mennyit számítanak a megfelelő eszközök és berendezések az igényes munkához. Nem csak egyszerűbbé teszik az életet, de rengeteg időt megspórolhatnak számunkra csupán azzal, hogy többet tudnak a kézi vezérlésnél. Így van ez védőfelszerelések esetében is, ugyanis egy hegesztőpajzs automata funkcióval ellátva merőben új lehetőségeket kapunk.

Ezek:

 

Elsősorban a munkavédelmi előírások szempontjából kell, hogy megalkuvás nélkül megfeleljen, ez pedig a szem és az arc védelme. Sajnos rengeteg rossz minőségű, alacsony színvonalú gyártmánnyal és utánzattal lehet összefutni, amelyek olcsóságuk mellett abszolút nem megbízhatóak. Szinte bármilyen komoly munkaeszköz vásárlása esetén a saját igényeinknek megfelelően kell kiválasztanunk a megfelelő darabot a hatalmas választékból. Mielőtt belemennénk az érvekbe a két véglet között, tisztázzuk le, hogy semmilyen szempontból nem érdemes silány védőpajzsra beruházni, hiszen a szemünk világát kockáztatjuk vele

Megkönnyíti a döntést, ha elegendő információt tudunk a termékről, ismerjük az előnyeit és hátrányait, illetve mások véleménye is rengeteget számíthat. Ezért összegyűjtöttük azokat az pontokat, amelyek az automata hegesztőpajzs mellett szólnak.

Mitől jobb az automata hegesztőpajzs? Előnyök és hátrányok

A hegesztőgépek mellett szinte ugyanolyan fontos a megfelelő védőeszközök kiválasztása, amelyek több funkciót is képesek betölteni (a biztonság és védelem, könnyebb munkavégzés).

 

Hagyományos fejpajzsok és kézi pajzsok Automatizált pajzs
üvege alapjáraton sötét vagy fényre sötétedő felismerik a fényt ívgyújtáskor és ezzel arányosan sötétednek be, vagy világosodnak ki
folyamatosan fel-le kell hajtogatni, egy-egy ívgyújtás előtt ( ez kényelmetlen és időigényes ) 

beépített sötétedő szűrőüveg, ami védőfokozattal (DIN számmal ) rendelkezik ( kiválóan védi a szemeket )

 

 

Az automata hegesztőpajzs  magasszintű multifunkcionalitás jellemzi.  Hagyományos pajzsokkal szemben különböző hegesztési viszonyok mellett is jól megtörik a fényt. A varrat indításának pontos helye, vezetése tapasztalatot igényel, azonban sokkal könnyebben kivitelezhető, ha van, ami ebben segítségünkre van. De ne felejtsük el, hogy aki hagyományos hegesztőpajzzsal tanult , annak elképzelhető, hogy hosszabb idő lesz átállni automatára. Elképzelhető, van aki tart tőle, bizonytalanul áll ehhez a technológiához, hogy nem sötétül el, vagy nem  elég gyorsan ... Ezt az elsötétülésii időt működési szabvány határozza meg. Ívgyújtáskor az intenzív fény hatására az automata hegesztőpajzs üvege azonnal besötétedik, illetve sötétben újra kivilágosodik, hogy legjobban alkalmazkodjon a szemünk a munkához. Ez azért is jó, mert ahány munka, annyiféle hegesztés lehet szükséges, ezért az állíthatóság nagy előnyt jelent. Ez rengeteg időt és bosszúságot megspórol használójának, hiszen nem kell a fejpajzsot folyamatosan fel és le hajtogatni. A sötétedés mértéke egy speciális úgynevezett DIN értékkel van jelölve. Az automata vezérlő panelen állítható a késleltetés és az érzékenység is. Ezt ellenőrizni is tudjuk előzetesen. De nem csak ekkor, minden alkalommal ellenőrizni az automata hegesztőpajzs működését, bármivel ami fényt bocsát ki, hogy előidézzük az elsötétedést. A kivilágosodást követően az előlapon átlátva könnyedén utókezelhetjük a készített varratot.

Fontos, hogy tartsuk a biztonságos távolságot a hegesztőívtől. Rongálódás, sérülés esetén ne használjuk tovább a hegesztőpajzsot, a szükség esetén cseréltessük részeit. Ez által hosszútávon tudunk benne dolgozni. Az egyszerűbb fejpajzsokat még elemmel látják el, a komolyabb darabok azonban már napelemmel üzemelnek. Így az hegesztés közben is töltődik.

 

Ma már számtalan kiválló minőségű hegesztőpajzs közül válogathatunk igényeinkhez mérten, egyszerűbb vagy multifunkciós beállításokkal, hogy biztosan olyat válasszunk, amely hosszú évekig kiszolgál majd bennünket. Oldalunkon ITT találja a pajzsokat.  

Amennyiben több termék is elnyerte a tetszését, és nem tudja melyik mellett dönteni, segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb modellt!